24 març En què consisteix la construcció sostenible i per què és important?
A la definició de construcció sostenible es troba la utilització de tècniques i materials constructius que busquen aconseguir edificis eficients i respectuosos amb el medi ambient. Es tracta d’una manera de planificar i gestionar els projectes constructius basats en la reutilització dels recursos materials i la utilització d’energies renovables per reduir al màxim l’impacte ambiental dels edificis al seu entorn.
A més d’altres propòsits, la construcció sostenible té com a objectiu principal assolir edificis eficients i respectuosos amb el medi ambient, però alhora garantint la rendibilitat econòmica del projecte.
La construcció sostenible implica un canvi radical en la mentalitat del sector perquè fins ara les pràctiques constructives implantades estaven guiades per criteris purament econòmics i a curt termini. Amb l’arribada de l’economia circular i la sostenibilitat a la nostra cultura, propiciada per la urgència d’impactes ambientals com el canvi climàtic, la pluja àcida, la desforestació que tant de mal estan causant al nostre planeta, es fa imprescindible un canvi de paradigma del negoci constructiu.
Les empreses del sector de la construcció tenen davant una gran oportunitat que, si la saben analitzar bé, poden avançar-se i adaptar-se amb la urgència requerida, que implica posicionar-se i diferenciar-se en un mercat que ha arribat per quedar-se: el de l’edificació sostenible.
No només les indústries tenen responsabilitat en els impactes ambientals que estem patint. La construcció, com a motor econòmic de la nostra societat, té una responsabilitat important en aquest procés de canvi.
És possible arribar a un equilibri sostenible, on es pot augmentar el confort de l’edificació alhora que disminueix l’impacte en el medi ambient i augmenta la viabilitat econòmica del projecte.
Per què la construcció sostenible és important
A la construcció d’un edifici es consumeix una gran quantitat de recursos naturals com a materials de construcció (fusta, minerals, etc.), així com aigua, combustibles i electricitat. Això no només se circumscriu a l’àmbit d’execució de l’obra, sinó que també hem de considerar els consums associats a les indústries de fabricació dels materials constructius que s’hi utilitzen i tots els processos relacionats amb l’edificació.
A més, no són només aquests els impactes ambientals produïts en l’àmbit del sector constructiu, també hi ha els residus de construcció, que si no són correctament gestionats poden ocasionar greus problemes per al medi ambient, com la contaminació de les aigües superficials per abocaments i de les aigües subterrànies a causa de problemes de lixiviació. Però la qüestió no s’acaba aquí. Amb el posterior ús de l’edifici, es generen emissions degudes fonamentalment als sistemes de climatització, i també són la causa d’un consum d’energia i aigua important. Tot plegat fa que el sector de la construcció sigui un dels sectors crítics que poden i han d’impulsar l’economia circular al nostre país i advocar per una construcció més sostenible.
A Vallesana Maquinària, som conscients de la nova necessitat que se’ns presenta i hem començat a implementar nous canvis com ara la incorporació de nova maquinària de lloguer 100% elèctrica per reduir el consum i les emissions.
Vallesana se suma al canvi, i tu?